În ultimele 24 de ore, instabilitatea atmosferică accentuată a produs averse torențiale, scurgeri importante pe versanți, inundații locale și creșteri de debite pe anumite râuri.
Începând de vineri, au fost emise peste 70 de atenționări și avertizări hidro-meteorologice de fenomene severe, iar pentru avertizarea timpurie a populației din localitățile aflate sub incidența codurilor portocaliu și chiar roșu de fenomene severe, IGSU a transmis 19 mesaje cu măsuri preventive prin sistemul RO Alert.
Efectele vremii nefavorabile din ultimele 24 de ore s-au făcut simțite în 18 localități din județele Arad, Bihor, Buzău, Caraș-Severin, Harghita, Maramureș, Neamț, Prahova, Suceava, Vâlcea, precum și în municipiul București.
În toate zonele afectate, pompieri au acționat cu motopompe pentru extragerea apei acumulate în 91 de locuințe, curți și subsoluri. Totodată, salvatorii au intervenit pentru degajarea a 23 copaci căzuți pe carosabil și autoturisme, precum și pentru înlăturarea a 2 schele de construcție desprinse din cauza vântului puternic.
Din cauza unei ruperi de nori, în localitatea Săpânța din județul Maramureș, au fost inundate mai multe gospodării. Întrucât nivelul apei din gospodărie era crescut, o persoană cu probleme medicale a fost evacuată temporar la rude.
Sâmbătă dimineața singurele intervenții ale pompierilor erau pentru înlăturarea urmărilor inundațiilor de acum două zile, din zona Văleni, municipiul Piatra Neamț, unde în continuare sunt acumulări de apă în mai multe curți.
Sâmbătă, toată țara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată și averse. Peste 4.900 pompieri din inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizați pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situații de urgență.
Pentru evitarea producerii unor evenimente care să îi pună în pericol, oamenii sunt sfătuiți ca pe timpul manifestării vântului puternic și căderilor de grindină să rămână în spații închise care le asigură protecția.